BOB of ERP: dit is ons advies aan de zorg- en retailsector

  • Geplaatst op 6 oktober 2019
  • Door : Frank van Lieshout | Adviseur Zorg & Retail

Ben je op zoek naar een financiële oplossing? En weet je niet of je moet kiezen voor een best of breed (BOB) of totaaloplossing? Wij adviseren retail- en zorgsector om voor een gespecialiseerde deeloplossing voor financiën te kiezen. Dit is waarom!

BOB vs ERP

Om een keuze te maken is het van belang te weten wat het verschil tussen een best of breed en een totaaloplossing zoals een enterprise resource planning (ERP).

Enterprise resource planning

We spreken over enterprise resource planning (ERP) wanneer software binnen organisaties wordt gebruikt ter ondersteuning van veel processen binnen de organisatie.

Vaak bestaan dergelijke softwarepakketen uit kleine deelprogramma’s of modules die allemaal een specifieke taak of afdeling ondersteunen. Denk bijvoorbeeld aan deelprogramma’s of modules die worden gebruikt om de financiële administratie te voeren en andere om de voorraden bij te houden.

Veel bekende ERP systemen zijn ontstaan vanuit een financiële applicaties.

Best of breed

Bij de best of breed (BOB) strategie wordt er juist niet voor een totaalpakket gekozen maar kiest elke afzonderlijke afdeling voor een specifieke software oplossing.

Bij deze aanpak richt de leverancier van de software zich op het leveren van de meest uitgebreide functionaliteit en gebruikersvriendelijkheid gericht op de specifieke groep gebruikers van een specifieke afdeling en eventueel ook een specifieke branche.

Gebruikers willen immers liever niet belast worden met functionaliteiten die niet voor hen bedoelt zijn. Bepaalde afdelingen kunnen zeer gerichte en specifieke eisen hebben waaraan alleen kan worden voldaan door specifieke deeloplossingen, de zogeheten best of breed oplossingen dus.

De invloed van cloud

De opkomst en acceptatie van de cloud heeft ervoor gezorgd dat verschillende best of breed oplossingen makkelijker te combineren zijn.

Bij het ontwerpen van cloud software staat de integratie met andere cloud applicaties immers altijd centraal. Cloud applicaties zijn gemaakt om aan elkaar te koppelen en de technieken om dat te doen zijn de afgelopen jaren steeds uitgebreider, betrouwbaarder, veiliger en betaalbaarder geworden.

Cloud applicaties richten zich veelal niet op het gehele bedrijfsproces, maar op één specifiek deelproces van de organisatie. De gedachte hiervan is dat niet op ieder deelproces goed kunt zijn. Schoenmaker, houd je bij je leest!!

Doordat cloud oplossingen met meer dan één applicatie koppelen, zijn er veel keuzemogelijkheden. Hierdoor kunnen de verschillende afdelingen kiezen voor hun eigen best of breed oplossing en toch gezamenlijk in de cloud een systeemvormen als een alternatieve totaaloplossing.

Belangrijkste voordeel

Het belangrijkste voordeel van het ‘best of breed’ zit hem duidelijk in die flexibiliteit: je hoeft niet direct alle keuzes vooraf te maken. Er kan per deelproces, taak of afdeling een keuze worden gemaakt.

Mocht de keuze in de praktijk niet uitpakken als vooraf gedacht, kan een andere cloud oplossing de plaats innemen. Zónder dat de rest van de organisatie of andere afdelingen daar last van hebben.

API’s

Het koppelen van de verschillende deelsystemen gebeurt met Api’s, de afkorting voor application program interfaces. Api’s vormen het technologische bindmiddel tussen alle stukjes software.

Deze standaardisatie heeft een grote invloed op de snelheid waarmee je als organisatie nieuwe software implementeert.

One size fits all?

Als het erop aan komt, is de echte vraag:

Kies je liever voor een one-size-fits-all software oplossing voor jouw bedrijf, zoals een ERP waarmee je voldoet aan de basisbehoeften van elke afdeling. Of kies je ervoor om “je eigen omgeving bouwen” met best of breed toepassingen die goed communiceren met elkaar en worden geïmplementeerd waar en wanneer je dat nodig hebt.

Best of breed

Wij zijn van mening dat elke afdeling beter zijn eigen oplossing kan kiezen zodat deze voor 100% aan de gewenste functionaliteiten van deze afdeling kan voldoen.

Om de groeiambitie te verwezenlijken zonder stagnatie zouden wij kiezen voor een best of breed oplossing.

De flexibiliteit, integratie mogelijkheden gecombineerd met uitgebreide functionaliteit en een vast abonnementstarief maakt de best of breed oplossing zo aantrekkelijk.

Bizon blinkt hiermee uit in o.a. de segmenten Retail en Zorg waar het applicatielandschap bestaat uit vele verschillende processen en deelsystemen.

Meer informatie over onze financiële best of breed oplossing vind je hier: bekijk Finall.

icon