Laatste ontwikkelingen vanuit Rechtspraak m.b.t. Digitaal Toezicht bewind

  • Geplaatst op 17 november 2020
  • Door : Ruud Stijnen | Adviseur Bewindvoerders

Het is even geleden maar we geven je weer een update met betrekking tot Digitaal Toezicht op bewind (voorheen KEI genoemd). Want niet alleen Bizon ontwikkelt door aan haar software, dat doet de Rechtspraak ook. Wat zijn de recente ontwikkelingen?

Even opfrissen

Sinds november 2017 nodigen alle rechtbanken professionele bewindvoerders uit om digitaal te gaan communiceren in bewindszaken. De rechtbanken werken volledig digitaal in het Toezicht-systeem, waarop professionele bewindvoerders zich aansluiten met een systeemkoppeling om digitaal te communiceren in bewindszaken. Daar kun je als professioneel bewindvoerder niet meer omheen. Dus dat is je vast ook niet ontgaan!

Digitaal toezicht bewind

Concreet betekent het Digitaal Toezicht bewind dat de bewindvoerder en rechtbank alle informatie die van belang is digitaal naar elkaar kunnen versturen. De informatie wordt dan rechtstreeks vanuit het kantoorsysteem van de bewindvoerder verstuurd naar het Toezicht-systeem van de rechtbank. Denk hierbij aan de boedelbeschrijving, rekening & verantwoording (R&V), (machtings)verzoek en zaakcorrespondentie etc.

Deze koppeling is in de software voor bewindvoerders van Bizon dan ook goed geregeld, het merendeel van onze klanten in de bewindvoering is al live met de KEI module. Maar de ontwikkeling in deze digitalisering stopt niet, dus we zetten de laatste ontwikkelingen voor je op een rij.

Laatste ontwikkelingen: Rechtspraak Zaakservice V2

De Rechtspraak heeft een nieuwe versie van de ZaakService aangekondigd. De software van Bizon is hierop aangepast. Er is een nieuwe rechtspraak DLL gemaakt en de zaakservice is geïmplementeerd. Dit klinkt als een vrij technisch verhaal maar heeft ook voordelen voor de bewindvoerder.

Een voordeel van deze nieuwe zaakservice is de extra zaak informatie, die beschikbaar komt en nu dus ook direct getoond wordt in IBS. Zoals bijvoorbeeld de grond waarop iemand onder bewind is gesteld is, maar ook of iemand in staat is de R&V te beoordelen en of hij/zij is ingeschreven in het register. Dat is nu direct zichtbaar in IBS, doordat de rechtspraak deze informatie rechtstreeks met je deelt, deze hoef je dus niet zelf meer vast te leggen.

Nieuwe Formulieren R&V en Boedelbeschrijving versie 5

Ook heeft de rechtspraak nieuwe versies van bestaande formulieren aangekondigd. Vaak betreft dit nieuwe vragen op het formulier of extra rubrieken in het blok met inkomen en uitgaven.

In de bewindvoering software van Bizon zijn deze formulieren vanaf de oktober 2020 versie beschikbaar naast de huidige formulieren. Let op: voor een aantal formulieren worden oude versies vanaf 2021 niet meer geaccepteerd!

Overige wijzigingen

Andere aanpassingen met betrekking tot de rechtspraak module in IBS zijn:

  • Het is nu makkelijker om de bijlages te openen. Ook worden de bijlages direct opgeslagen in het digitaal dossier van de betreffende cliënt.
  • Signaal bij reactie rechtbank. Het systeem zal nu naast een formulier ook een taak aanmaken wanneer de status van het formulier gewijzigd is.
  • Nieuwe versie beloning. In de nieuwe versie voor ‘Beloning’ wordt gevraagd om ‘Aantal extra uren’.
  • Een formulier versie heeft een bepaalde looptijd, een formulier mag pas ingediend worden na de startdatum van het formulier, na verloop van de einddatum mag het formulier juist niet meer ingediend worden. Het is dus van belang het juiste formulier te selecteren. IBS zal op basis van de geldigheid van een formulier versie het juiste formulier aanbieden.
  • Vanuit rechtspraak zijn met betrekking tot de Ingangsdatum Beloning maar liefst vier relevantie regels gedefinieerd op het veld ‘Ingangsdatum’. Routine voor toepassen relevantieregels is hier nu voor aangepast.
icon